Novel Hlovate

Arkib Cetusan

Bahagian kedua cerita ini pula mengisahkan kehidupan Najwa selepas kematian Syah. Sehinggakan dia memilih untuk turut sama meneruskan pengajian di Aberdeen, juga dalam bidang yang sama. Tapi, ambil lah ilmu yang disampaikan oleh dia, walau hanya sedikit saja. Pembaca boleh merasakan betapa susahnya watak-watak ini mengubah diri. Bahagian terpenting dalam berdakwah!

Hlovate (Author of aA bB)See a ProblemArkib Cetusan

Di sinilah Dash berjumpa dengan Lee yang disamakan dengan Hitler. Mungkin juga aku perlu dapatkan naskah-naskah tulisan beliau yang belum dibaca. Dan dia macam nak suruh kita banyak fikir. Membuatkan Dash merasa lebih dekat dengan Lee bila mengetahuinya, lagipun Lee yang sekarang ni jauh lebih baik dari Lee Hitler zaman sekolah dulu. Tunggu waktu yang sedikit lapang insyaAllah.

Family Dash berpindah ke Ankara, Turki untuk kali ini. Karya ini mengisahkan Addin dan Benz yang berkahwin mengikut pilihan keluarga dan yang menjadi harunya mereka berdua ini memang bagaikan api dan bara sejak dari sekolah menengah lagi. Saya pernah menulis tentang Anthem di sini. Yang mana selama ini hanya mengerti bahawa, mahu berubah, menutup aurat, cukuplah sekadar menutup rambut dan tidak memakai baju lengan pendek. Pelangi seperti juga Gurindam Jiwa.

Saya rasa Hlovate ada stail beliau sendiri dalam bercerita bab kasih sayang dan perasaan sehingga saya rasa eh. Dengan desakan peer pressure dan fesyen masa kini, i hope we can survive untuk kembali kepada guidelines in the Quran.

Istiqamah adalah another story. Sampai satu masa tu fikir if i dont get him its ok cos i found Him. Ked's Story ebook by Hlovate. Karya ini mengisahkan Trisy yang kaya tetapi miskin kasih sayang. Ia seperti sesuatu kisah di dalam hati - bunga-bunga di dalam hati atau tepatnya - di mana tuan punya perasaan itu tidak sedar yang dia sebenarnya jatuh hati.

Hlovate (Author of aA bB)

Bila dah nak masuk second half novel, baca tak berenti sebab nak tau kesudahannya, tapi mcm tak dapat nak feel la bila masa pulak tetiba je dia pregnant? Yang aku suka tentang novel ini ialah tentang fakta-fakta sejarah dan ilmu, khususnya sewaktu Dash dan Haikal melawat Agra. Ada banyak mesej yang disampaikan jikalau pembaca terus melayan novel ini sehingga Addin mengandung, keguguran dan mengandung semula. Seperti yang saya selalu katakan dengan Mazlan, saya harap suatu hari nanti, saya boleh berjumpa dengan Hlovate. Antara semua karya Hlovate, total recall n8 inilah yang paling menggugah sekali.

Anthem by Hlovate

Memang nampak kematangan penulis dalam menyelitkan mesej mesej berunsur Uganda especially dalam Versus, Rooftop Rant and Anthem. Saya pun tidak faham kenapa saya lekat dengan cerita ini.

Budak baru ntahpape masuk sekolah, ramai orang tak suka dengan budak baru tu. Ia sangat jelas dan pembaca mampu melihat perasaan itu terjelma di muka Ana dan Afiq walaupun tanpa medium skrin tv. Hlovate tak suke pengaratan dan pengoksidaan. Something happened to Dash.

Mungkin ada sebahagian kisah di dalam Tunas merupakan kisah kita juga. Dibesarkan di merata ceruk dunia, dia tidak tahu apa yang dikatakan jati diri sebagai orang Melayu dari Malaysia. Kisah budak skate yang berjuang menjadi orang baik. We act on what we believe in.

Pada masa ini lah, Dash menarik nafas lega bila adik sendiri, Haikal mengerti dan memahami tentang perubahan Dash selama ini. Kalau dok fikir hal ni memang takkan habisnya. Silalah beli dengan segera.

Tapi, teruskan juga membaca secara perlahan-lahan sehingga penamat. Alhamdulillah, Hlovate belum pernah lagi menghampakan. And everybody deserves a future.

Pengkritik/Reviewer Novel

Sambung semula bab perjuangan. Anthem mengisahkan pencarian identiti diri manakala Versus pula mengisahkan tentang perjuangan menjadi baik.

Pengkritik/Reviewer Novel

Impak gula yang diberikan Hlovate. Though this time tak seteruk menangis masa baca Versus, the warmness still there. Namun disebabkan dah pernah baca karya penulis sebelum ini, maka redah je la baca. Ini kerana sejarah mereka bermula lebih awal dari itu.

Pengaruh barat yang menjadi ruang hidupnya selama ni begitu jelas membezakan dirinya dari yang lain. Tindakan yang kita lakukan merupakan hasil dari proses yang pelbagai seperti proses pemikiran, sikap dan perasaan. Buku hlovate memang selalu ada aura Hlovate. Tunas mengingatkan pembaca tentang sekolah. Kisah Jade yang ada keluarga prihatin tetapi tidak faham dengan cita-citanya.

And right is right even if we are the only one doing it. Yang penting, aku faham jalan ceritanya tentang apa. Plot cerita yang ringkas dan senang difahami, seimbang yang manis dan masam serta penghujung cerita yang ditutup dengan kemas. Banyak fikir untuk tentukan pilihan kita untuk hidup. Macam mana keadaan Addin dan Benz yang macam kutub utara dan kutub selatan.

Popular Hlovate Books